HTML

parla-mentál

parlament: ez itt a demokrácia .. helye

Friss topikok

Még mindig nem tudjuk, miért kell „feliratkoznunk”...

2012.10.02. 16:11 mia_wallace

Múlt kedden kezdődött a parlamentben a Fidesz választási eljárási törvény általános vitája, 10 órás időkeretben, ami lényegében az előzetes regisztráció Fidesz-KDNP-s javaslatát járta körül. Az alkotmánymódosítást is érintő előterjesztést Kósa Lajos adta elő, 30 percben, meglehetősen lagymatag és nem túl meggyőző stílusban.

hurdle-face.jpg

A parlamentben és azon kívül is nagy vitát kiváltott előzetes regisztrációra vonatkozó törvényjavaslatot Lázár János, Kósa Lajos és Vejkey Imre nyújtotta be egyéni képviselői indítványként, úgyhogy Kósa azzal kezdte a beszédét, hogy azt próbálta meg elmagyarázni, hogy ez így van jól. Szerinte az egyéni indítvány műfaja akkor lép elő, amikor egy törvényjavaslat a kormányt ellenőrzi – ezzel az elröppent logikával igyekezett kimosni a Fideszt az alól az ellenzék által rengetegszer felemlegetett anti-demokratikus gyakorlat alól, ami a társadalmi és szakmai egyeztetést kizáró egyéni módosítókkal való kormányzást jelenti. Persze nem sikerült neki, de amúgy is elég nehéz volt követni a vértelen és gépiesen előadott vezérszónoki felszólalását.

Miközben egyszer sem indokolta meg, honnan bukkant fel ez a regisztrációs ötlet, és legfőképpen miért van rá szükség, mindenféle olyan csoportokat próbált meg összegereblyézni, akik szerinte a regisztrációval mostantól elérhetőek lesznek. Ezek: kb. 40 ezer fő, akik valami miatt elveszítették az állandó lakcímüket (Schiffer András később cáfolta azt, hogy őket ne lehetne elérni), kb. 400 ezer fő, akik magyar állampolgárok, csak külföldön dolgoznak (és emiatt már nem találja meg a népesség-nyilvántartó Kósa szerint), illetve kb. 500 ezer kettős állampolgár, akik nagyrészt nem éltek itt, és nincs állandó címük, vagyis nem is szavazhatnak. Ezzel a nagy nehezen összeszedett max. 1 millió emberrel állítódik szembe az így kb. 7 és fél millió állampolgár, akinek viszont egy plusz aktivitást kell kifejteniük ahhoz, hogy egyáltalán elmehessenek majd szavazni. Erre semmit sem tud mondani az előterjesztő, mert azt a mondatot, miszerint „egyébként a feliratkozás joga minden olyan embert megillet, aki egyébként rendelkezik a választás jogával”, nem tudjuk magyarázatként értékelni...


Az LMP részéről Schiffer András elmondta, azért ellenzi az előzetes feliratkozás intézményét, „mert ellenzünk minden olyan adminisztratív akadályt, ami útjában áll az állampolgári akarat-nyílványításnak – mi a politikai részvétel pártján vagyunk, annak a pártján vagyunk, hogy ebben a politikai közösségben mindenki egyenjogúan részt vehessen, és egyenlő eséllyel juthasson hozzá az alapvető politikai információkhoz...”Később elmondta, hogy a kormány „rájátszik” a magyar társadalom atomizálódottságára, arra a jelenségre, ami szerint a magyar polgárok nagy része undorral tekint a politikára, és egy tőle függetlenül működő dolognak tartja...(amiben max. 4 évente vesz részt, kivéve, ha plusz aktivitást várnak még el tőle ezügyben, lsd. a választási regisztrációt – ezt már nem Schiffer mondta).

A kormányt láthatóan nem érdekli az ellenzék heves tiltakozása, sőt, még egy felmérés szerint a regisztráció lakosság általi nagyfokú elutasítottsága sem, és tűzön-vízen keresztül akarja vinni ezt a nem-tudjuk-honnan-jött ötletet. Ahelyett, hogy megkönnyítené a potenciális szavazók részvételét a választás demokratikus aktusában, ehelyett a tőle megszokott arroganciával és középszerű érveléssel állít majdnem 8 millió embert választást elé: vagy kifejtenek egy plusz aktivitást (elmennek a helyi önkormányzathoz, vagy elmennek a postára, hogy feladják a regisztrációs lapot, vagy bejelentkeznek interneten az un. ügyfélkapuhoz, és ott regisztrálnak, még nem tudjuk, pontosan hogy néz ki majd a dolog), vagy pedig elesnek az alkotmányos alapjoguk gyakorlásától, a szabad választástól. Durva.

A Fidesz-KDNP október 2, kedd éjszaka 10 órára rakta a választási törvény további vitáját – bízva abban, hogy ekkor már tényleg nagyon kevesen tudják követni a vitát. Ha valakit érdekelne mégis, a parlament honlapján, itt http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_ujnapok_ckl látható lesz élőben az ülés.

Szólj hozzá!

Címkék: választási regisztráció előzetes regisztráció Schiffer András LMP Fidesz Kósa Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://parlamental.blog.hu/api/trackback/id/tr584815974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása